Aluatul foietaj, indiferent de prezența drojdiei în el, este format din 48 de straturi subțiri ce alternează cu straturi de unt. Pentru ca toate straturile să se deschidă, este foarte important să gătiți aluatul corect. Iată câteva sfaturi:
1) Aluatul trebuie sa fie rece! Este suficient să dezghețați aluatul până la punctul în care puteți lucra cu el, chiar dacă nu s-a dezghețat complet, – asta este și mai bine -, deoarece untul dintre straturi se va topi odată cu aluatul. Nu lăsați aluatul să se încălzească (păstrați aluatul la congelator, iar dezghețați aluatul, de preferință, la frigider).
2) Rulați aluatul doar într-o direcție, de altfel, straturile se vor rupe și untul se va scurge în timpul coacerii. Nu are rost să-l rulați prea subțire – astfel veți distruge toate straturile și veți obține o simplă prăjitură.
3) Tăiați aluatul cu un cuțit foarte ascuțit, astfel încât toate straturile să fie tăiate și să nu fie strivite. Un cuțit tocit va lipi straturile împreună: astfel de straturi nu vor crește și vor fi dure după gătire.
4) Aluatul foietaj nu are nevoie de fermentare (chiar dacă este un aluat cu drojdie), deoarece aluatul se încălzește în timpul fermentației, ceea ce implică topirea și scurgerea untului. Trebuie să lucrați rapid cu aluatul, evitând încălzirea, apoi să îl puneți imediat la cuptor.
5) Aluatul pregătit se pune într-un cuptor preîncălzit la 220°C. Este foarte important să nu deschideți cuptorul pe toată durata coacerii. Gradul de pregătire al aluatului poate fi dedus din modul în care acesta s-a rumenit și a crescut.
6) Dacă gătiți produse cu umpluturi, țineți minte: cu cât umplutura este mai umedă, cu atât va fi mai dificil să crească aluatul.
Sperăm că veți găsi aceste sfaturi utile și veți fi mulțumiți de produsele noastre. Poftă mare!