Nicoleta Purple, [11 Mar 2022 at 18:05:24]: Skip to main content

Primul lucru, asupra căruia vrem să insistăm: pârjoalele, chifteluțele, perișoarele și micii nu trebuie decongelate! Uneori, ca urmare a sublimării, în interiorul ambalajului se poate forma un strat subțire de „chiciură” – acesta trebuie îndepărtat pentru a evita stropii de ulei fierbinte în timpul prăjirii. 

Algoritmul de gătire este același pentru toate produsele: adăugăm puțin ulei vegetal într-o tigaie încinsă, așteptăm să se încălzească și el și, cu grijă, pentru a evita stropii de ulei, așezăm produsul pe tigaie. Imediat ce se formează o crustă (după 1-2 minute), reducem puțin focul pentru ca acea crustă să nu ardă și îndată ce produsul este prăjit pe de o parte (evitând arderea acestuia!), îl întoarcem pe partea cealaltă și mărim puțin focul. Din nou, îndată ce s-a format o crustă, reducem rapid focul și acoperim tigaia cu un capac.

Trebuie să ținem cont de faptul că grosimea produsului e de la 1,5 la 3 cm, iar dacă nu manipulăm temperatura, produsul poate arde la exterior, rămânând crud în interior. De aceea, trebuie să reducem focul de fiecare dată când se formează crusta. 

Acoperirea cu capac însă e necesară pentru ca aburul format să „ridice” produsul, care astfel va deveni mai suculent și mai voluptos. Nu vă grăbiți să acoperiți tigaia imediat, ci numai după ce se formează crusta pe ambele părți. De altfel, sucul de carne topită, neținut de crustă, se va revărsa în tigaie și produsul nu se va prăji, ci se va fierbe.

Daca vă plac pârjoalele sau chifteluțele în sos, puteți prepara sosul concomitent, astfel utilizând sucul eliberat de carne în timpul prăjirii. Pentru a face acest lucru, puteți adăuga direct ceapă tăiată cubulețe în tigaia în care se prăjesc pârjoalele sau chifteluțele (1-2 bucăți per tigaie). Când ceapa devine transparentă, pudrați-o ușor cu făină de grâu. Cei care iubesc sosul „roșu”, până la etapa făinei pot adăuga 1 linguriță de roșii uscate (sau pastă de tomate) sau 1-2 roșii proaspete curățate si tăiate cubulețe. 

După ce făina a absorbit uleiul, puteți adăuga 2-3 linguri de smântână și, în funcție de preferințe, puteți adăuga câteva linguri de apă sau bulion – pentru amatorii unui sos mai lichid.  Mixați compoziția și acoperiți tigaia cu un capac: acum pârjoalele sau chifteluțele vor fi înăbușite în sos.